Oorzaken lekkage kelder

Oorzaken van kelderlekkage

Een van de meest voorkomende lekkageproblemen zijn kelderlekkages. Dit probleem mag niet onderschat worden. Samen met de fundering zorgt de kelder voor de stabiliteit van uw woning. Daarnaast is het jammer als u de kelder niet meer kan gebruiken. Een kelder kan niet alleen dienstdoen als opslagruimte, maar ook als hobbykamer of kantoor. Waarom zijn kelders zo gevoelig voor lekkages? We bespreken hier de mogelijke oorzaken van kelderlekkage.

1. Veel neerslag en hoog grondwater

Op sommige plekken kan het grondwater erg hoog staan, waardoor het water gemakkelijk optrekt en er sprake is van doorslaand vocht in de kelder. Het is ook mogelijk dat door een hoge grondwaterstand vocht in de kruipruimte terechtkomt en vervolgens voor wateroverlast in de kelder zorgt. In perioden met veel regen kan het grondwaterpeil verhoogd zijn, waardoor lekkageproblemen ontstaan.

2. Constructiefouten tijdens de bouw

Hardnekkige kelderlekkages worden soms veroorzaakt door een constructiefout tijdens de bouw van de kelder. Er zijn zwakke plekken ontstaan, waardoor het water in de kelder terechtkomt. De kelder kan hierdoor voortdurend vochtig zijn, maar het kan ook zijn dat de problemen steeds terugkomen in periodes met veel neerslag. Of mogelijk is de afwerking van de kelder niet goed uitgevoerd? Denk aan slechte pleisterlagen.

3. Slechte materialen en poreuze wanden

Andere oorzaken voor een kelderlekkage zijn bouwmaterialen van slechte kwaliteit, die tot kim-, wand-, vloer- of doorvoerlekkages zorgen. Daarnaast is het mogelijk dat u jarenlang nergens last van hebt gehad en dat met de tijd de keldermuren poreus zijn geworden, waardoor u ineens optrekkend of doorslaand vocht ontdekt.

4. Onvoldoende ventilatie

Kelderruimtes zijn vaak slecht geventileerd, terwijl dit juist zo belangrijk is. Door onvoldoende ventilatie ontstaat er condens, met als gevolg: schimmels. Dit zorgt voor een ongezond klimaat en een muffe geur. Maar dat niet alleen, ook de wanden raken in een steeds slechtere conditie, waardoor er nog meer lekkageproblemen kunnen optreden.

Maak een einde aan uw kelderlekkage

Kelderlekkages hebben vervelende gevolgen. U kunt uw woning niet optimaal gebruiken, u betaalt te veel energiekosten en het is slecht voor uw gezondheid. Tijd om snel dit probleem te verhelpen! Vul onsonline contactformulier in. Wij brengen u graag in contact met specialisten in kelderafdichting in uw regio. Vergelijk de offertes en bespaar tot 40% op uw kosten.

Waarom anderen voor ons kiezen:

  • Betrouwbare vakmensen
  • Werkzaam in heel Nederland
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Gratis offertes en onafhankelijk advies
Nu gratis vergelijken